Activiteiten

 

2023

Erfgoeddag  zondag 23 april 2023: “Allemaal beestjes”

Het thema spreekt tot de verbeelding. Wat gaan we belichten? De vroegere veemarkten? De paarden, koeien,  varkens, vogels, vissen of het pluimvee? De landbouw door de eeuwen heen? Al vlug belandden we bij “de duifjes”. Naast wielrennen is de duivensport de meest typische Belgische sport die men zich maar kan indenken. Ontstaan in de 19de eeuw in het Luikse, verspreidde ze zich over heel België, vervolgens over heel Europa en de rest van de wereld. Hoe zit het nu met  die sport en onze duivenmelkers? Hoeveel zijn er nog? Hoe beoefenen ze momenteel hun sport? Hoe ging het er vroeger aan toe? Wat vinden we er nog over terug in de archieven en bij de mensen? Allemaal vragen die ons nieuwsgierig maakten. De Heemkring, het stadsarchief en enkele Lokerse duivenmelkers sloegen de handen in elkaar: samen brengen ze een tentoonstelling in het stadsarchief.
Kom langs en we vertellen je in geuren en kleuren wat er allemaal staat tentoongesteld. De heemkring gaat nog verder. In ons tijdschrift kun je dit jaar het verhaal lezen over onze Lokerse duivenmelkers, steunend op archiefmateriaal en interviews. Interesse? Neem dan gerust contact met ons op.

Jaren 1950. Duivenmelkers met hun keef en vooraan twee constateurs, aan de vrachtwagen die hun duifjes naar de losplaats gaat brengen.
(Foto: Albertine Van Remoortel)

2022

Historische lezingen van Luc Devoldere en Maarten Van Ginderachter

De Lokerse afdeling van het Masereelfonds organiseert op woensdag 5 oktober en woensdag 7 december twee historische lezingen, telkens om 20 uur in Lokaal D van het Cultureel Centrum van Lokeren (Kerkplein). Toegangsprijs per causerie: 5 euro (4 euro voor leden van het Masereelfonds). Inschrijven voor de eerste lezing kan tot en met zondag 2 oktober en voor de tweede tot en met zondag 4 december bij: Koen De Visscher (Voermanstraat 12 - 9160 Lokeren; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 0477/230498). 

Op woensdag 5 oktober spreekt classicus en essayist Luc Devoldere over “Roman Wall Blues. Een reis langs de grenzen van het Romeinse imperium”. De spreker wandelt al een tijdje langs de grenzen van wat ooit het Romeinse rijk was en bekijkt wat ervan overgebleven is, materieel maar vooral cultureel. Volgend jaar publiceert hij een boek over de ervaringen en indrukken die hij daarbij opdeed. Een voorproefje: “Ik zou de grenzen van het Rijk afreizen en noteren wat ik zag. Van de muur van Hadrianus in Schotland, langs de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. Door Turkije, Syrië, Irak, Jordanië, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije naar Marokko. (…) Het zou dus een boek worden over grenzen die bepalen en beperken, die identiteit geven en uitsluiten, beschermen en hypothekeren. In het beste geval wordt het ook een alternatief boek over Europa: geschreven vanuit één van de oudste mallen die ooit aan het continent vorm heeft gegeven, vanuit een droom die, sinds het trage uiteenvallen van de Rijk, Europa blijft beheksen. (…) In dat Europa, dat intussen meer en meer zichzelf overleeft, als een safaripark voor cultuurtoeristen, bestaan wij. (…) Het lijdt aan zijn grenzen. Maar we moeten het er blijvende over hebben. Nu, meer dan ooit”.

Op woensdag 7 december spreekt Maarten Van Ginderachter, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, over “’Een Vlaamse terrorist in Turkije’. Edward Joris en de bomaanslag op de Ottomaanse sultan in 1905”. Op 21 juli 1905, vlak na het vrijdaggebed, ontplofte er een bom in Istanbul die 26 doden en 58 gewonden maakte. Sultan Andüllhamid II, het doelwit van de aanslag, bleef ongedeerd. De Ottomaanse politie arresteerde al gauw de Belg Edward Joris als hoofdverdachte. Joris, een Antwerpse anarchist van bescheiden komaf, was naar Istanbul geïmmigreerd op zoek naar werk en avontuur. Hij had er vrienden gemaakt in kringen van Armeense anarchisten en was zo betrokken geraakt bij een moordcomplot op de Ottomaanse sultan. Joris werd in Istanbul ter dood veroordeeld, maar onder internationale druk kwam hij al na enkele jaren vrij en kon hij terugkeren naar België. In deze lezing gaat de uit Lokeren afkomstige historicus dieper in op de intrigerende figuur van Edward Joris en op de toenmalige letterlijk en figuurlijk explosieve toestand in het Ottomaanse rijk. In de verzamelbundel uit 2017 “To kill a Sultan. A transnational history of the attempt on Abdüllhamid II (1905)” publiceerde Van Ginderachter een bijdrage over Edward Joris en zijn aandeel in deze moordaanslag.

2021

De Vlaamse Beweging in Lokeren en de bekendste Lokerse flaminganten van het einde van de 18de eeuw tot 1970

Hilaire Liebaut
Op 8 oktober verschijnt het boek “De Lokerse Flaminganten van het einde van de 19de  eeuw tot 1970” van Hilaire Liebaut. Het Lokerse Davidsfonds, de Marnixring en De Souvereinen sloegen hiervoor de handen in elkaar.

2020

De Kop- en Bergendrieswijk (1919-2019)

Omer Bauwens, lid van de Souvereinen, schreef een boek over de geschiedenis van de Kop- en Bergendrieswijk over de laatste 100 jaar. Aan de hand van getuigenissen van de bewoners en tal van oude foto's en gegevens uit de Souvereinen schetst hij straat per straat de evolutie en gebeurtenissen van de wijk. Het verenigingsleven komt aan bod en er is een korte hommage aan belangrijke figuren van de wijk (o.a. Marcel Pieters). Het boek telt een 200-tal blz. en verschijnt begin december.
Er wordt enkel maar gewerkt met voorinschrijvingen, die binnen moeten zijn voor 10 november.
Geïnteresseerd? Mail zo vlug mogelijk naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0468 20 88 75. Prijs maximum €25 afhankelijk van de oplage en te betalen bij afhaling op vrijdag 11 en zaterdag 12 december tussen 10 tot 17u. Er wordt enkel gewerkt met voorinschrijvingen die ten laatste tegen 10 november moeten binnen zijn.
Vraag voor inlichtingen

Fototentoonstelling: 100 jaar Lokerse fotografen

Fotografie in Lokeren van 1900 tot vandaag
Tentoonstellingen in provinciesteden krijgen meestal nauwelijks of geen aandacht in bovenlokale media. Zelfs als het initiatieven betreft waarvan de inhoud en de kwaliteit die belangstelling rechtvaardigen en ze het plaatselijke of regionale niveau overstijgen.
Dat is ook het geval met de tentoonstelling “Blik in de verte. Lokerse fotografen vanaf 1900”, die nog tot  het voorjaar van 2021 loopt in het Stadsmuseum van Lokeren en waarin een aantal foto’s worden getoond die de grenzen van de Oost-Vlaamse stad aan de Durme ruimschoots overschrijden. Lokeraar Jean Pharasyn (1877-1929) is de maker van een vaak gereproduceerde, indrukwekkende foto van een arbeid(st)ersmanifestatie voor het Algemeen Stemrecht in Lokeren in 1912, waarvan het origineel wordt bewaard in het archief- en documentatiecentrum van de socialistische en sociale bewegingen Amsab in Gent. Zo siert deze iconische groepsfoto onder meer de kaft van het boek “Geschiedenis maken. Liber amicorum voor Herman Balthazar” uit 2003 en die van de historische monografie “The every day nationalism of workers. A social history of modern Belgium” uit 2019 van de Antwerpse, in Lokeren geboren en getogen hoogleraar geschiedenis aan de Antwerpse universiteit Maarten Van Ginderachter. Pharasyns Lokerse generatiegenoot Ferdinand Buyle (1872-1950) werkte achtereenvolgens in Lokeren, Sint-Niklaas, Antwerpen en Brussel. In de Belgische hoofdstad portretteerde hij als ‘societyfotograaf’ de adel en de ‘haute bourgeoisie’, evenals prominenten uit het politieke en culturele leven en leden van de koninklijke familie.
Twee Lokerse reguliere geestelijken, scheutist Gustaaf Drossens (1892-1962) en minderbroeder Longinus De Munter (1899-1991), genoten en genieten bekendheid in heel Vlaanderen, althans bij historisch en/of fotografisch geïnteresseerden. Drossens met aangrijpende (actie)foto’s van het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog en van Belgisch Congo tijdens het interbellum. De Munter als publicist over fotografie, maker van fotoboeken, (portret)fotograaf en fotografische kroniekschrijver van het hechteniskamp voor echte of vermeende collaborateurs in Lokeren in de jaren 1944-1947.
De in Lokeren geboren en opgegroeide Rony Heirman (1936-2013) fotografeerde vanaf de jaren 1960 zowat alle Vlaamse literatoren en beeldende kunstenaars met naam en faam, was werkzaam als docent fotografie en was de huisfotograaf van Jan Hoet (1936-2014) en het SMAK.
Van deze vijf ‘coryfeeën’ worden in de Lokerse tentoonstelling exemplarische foto’s getoond. Net als van een aantal vakgenoten – zowel  getalenteerde ‘amateurs’, persfotografen als  personen met een eigen fotozaak - die diverse aspecten van het Lokerse stadsleven tijdens de voorbije eeuw (en meer)  in beeld brachten. Ook van de leden van de Lokerse Fotoclub, waarvan de 100ste verjaardag de aanleiding vormde tot dit project, worden representatieve foto’s geëxposeerd, evenals van een aantal artistiek geïnspireerde, meestal jongere individuele Lokerse fotografen. Een bijzondere vermelding verdient Heikki Verdurme (°1977), die onder andere de vaste fotograaf is van het gerenommeerde restaurant ‘Het Hof van Cleve’ van sterrenchef Peter Goossens in Kruishoutem.
Alles samen vormt deze overzichtstentoonstelling een fraai en professioneel gepresenteerd geheel, dat de periode van het eind van de 19de eeuw tot vandaag omvat en dat in Michelin-termen de omschrijving “vaut le détour” meer dan verdient!
Stadsmuseum Lokeren (Markt 15A - 9160 Lokeren; 09/3454458; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Geopend van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur en op zondag ook van 10 tot 12  uur.
Zolang de coronamaatregelen gelden, is reservatie verplicht.
Een catalogus met dezelfde titel als de tentoonstelling is aan de museumbalie te koop aan de prijs van 25 euro.
Nico Van Campenhout

Bevriende vijanden. 
ENRICO FIAMMINGO HENDRICK DE SOMER, LOKEREN 1602 - NAPOLI 1656. Een Lokers kunstschilder maakt carrière in Napels.

In 1622 emigreerde de twintigjarige Lokeraar Hendrick De Somer naar Napels. Hij had een opleiding gehad als kunstschilder en werd leerling van de beroemde barokschilder Jusepe de Ribera. Stilaan ontwikkelde hij een eigen stijl en leidde als zelfstandig meester zijn atelier in Napels, waar hij huwde en acht kinderen had. Hij kreeg talrijke opdrachten en werd in Italië zeer gewaardeerd. Waarschijnlijk keerde hij nooit naar Vlaanderen terug en daardoor bleef hij hier totaal onbekend. Zijn schilderijen werden zelfs toegeschreven aan de Nederlandse schilder Hendrick Van Someren. 
De zoektocht naar de ‘ware Hendrick’ en naar het bewijs van zijn Lokerse afkomst, bracht ons op het spoor van een schilderij, ‘De marteling van Sint Laurentius’, dat na een onvoorstelbare reeks toevalligheden kon aangekocht worden en over enige tijd in de Sint-Laurentiuskerk zal te zien zijn, waar Hendrick De Somer meer dan driehonderd jaar geleden op 27 augustus 1602 gedoopt is.
De Nederlandse kunsthistorica Marije Osnabrugge (Universiteit van Genève) heeft haar doctoraat gemaakt over schilders uit de Nederlanden die in de 17de eeuw naar Napels emigreerden. Zij komt op 29 februari 2020 naar Lokeren om een lezing te geven over leven en werk van Hendrick De Somer.
zaterdag 29 februari 2020 om 20 uur
Cultureel Centrum, Kerkplein 5, Lokeren
gratis toegang, reservatie verplicht:
CCL 09 340 50 56; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Na de lezing biedt het stadsbestuur een drankje aan.
Organisatie: College van burgemeester en schepenen, Stedelijke Erfgoedcommissie en Koninklijke Heemkundige Kring De Souvereinen, Lokeren

2019

Jubileumboek uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Heemkring De Souvereinen op 6 oktober 2019.

Het is een co-productie van de stad Lokeren en de heemkring.
Het boek is samengesteld uit bijdragen van 12 auteurs die verschillende aspecten van Lokeren behandelen in de loop der tijd.
Foto-inventaris: Kapellen en kapelletjes

Kapellen en kapelletjes in Lokeren

Tijdens de zomer van 2018 doorkruiste Chris Stoop Lokeren en zijn deelgemeenten Daknam en Eksaarde op zoek naar grote en kleine kapellen. Hij deed dit in opdracht van de Bibliotheca Wasiana, de in Sint-Niklaas gevestigde erfgoed- en bewaarbibliotheek voor het Waasland, waarvan hij documentalist is. Hij fotografeerde al deze kapellen, en ook de heiligenbeelden die al dan niet in een nis aan een gevel zijn opgehangen. Chris Stoop bouwde bij dit fotografisch project voort op het inventarisatiewerk van wijlen Roland Meyfroot, die bij leven onder meer vele jaren directeur was van het VTI Sint-Laurentius in Lokeren. De brochure “Kapellen en kapelletjes in Lokeren: een foto-inventaris van klein religieus erfgoed in het straatbeeld” is aan de prijs van 3 euro te koop in het Infopunt Toerisme, het Stadsarchief en het Stadsmuseum. Info: Stadsarchief (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 09/3405061).

Boek: "The Sixties aan de Durme"

Marc De Gryze (°Lokeren, 1945) was van 1970 tot 2000 gemeenteraadslid en van 1983 tot 2000 schepen van ruimtelijke ordening en milieu namens de socialistische partij. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Gentse universiteit, waar hij zich engageerde in de (studenten)contestatie van de jaren 1960. Ondertussen was hij in zijn geboortestad preses van studentenclub Die Raepe en de motor achter allerhande acties en activiteiten, nadat hij voordien al hoofdredacteur was geweest van het leerlingentijdschrift van het Koninklijk Atheneum. Tegelijk tekende en schetste Marc veel, onder meer fantasievolle karikaturen en schreef hij gedichten. Ondanks zijn vrijzinnige achtergrond werd hij met deze creativiteit en inventiviteit in het oorspronkelijk katholieke jeugdhuis T-Klub al snel een vertrouwd gezicht. ‘Zbolk’, de naam van een van de cafés van ‘De Fonne’ (Alfons De Page, die na zijn overlijden een borstbeeld kreeg op de Oude Vismijn), bracht Marc mee uit Amsterdam, waar hij sterk werd geïnspireerd door het ludieke en rebelse protest van de provo’s. Marc De Gryze was in 1965 een van de drie oprichters van de Lokerse Jazzklub en tien jaar later stichtte hij mee de Lokerse Feesten, waarvan hij in de beginjaren de muzikale programmatie voor zijn rekening nam. Met dit alles groeide hij uit tot een Lokers icoon van “The Sixties”, een tijd van zowel maatschappijkritiek als onbekommerde frivoliteit en ontspanning.
Marc De Gryze, die sinds zijn jeugd “een groot hart” heeft voor geschiedenis, was van bij de oprichting in 2008 voorzitter van de Stedelijke Erfgoedraad, een functie die hij na een decennium ter beschikking stelt. Naar aanleiding daarvan werd het initiatief genomen om een (hulde)boek te maken. Hij zelf en vijf van zijn kompanen uit die tijd tekenden hun herinneringen op aan “de jaren zestig”: met name Willy De Fleurquin, Guido Ros, Jean-Pierre Rosseel, Jérôme Van Doorslaer en Maurice Verslycken. Het werd een boek vol (humoristische) anekdotes - maar met daarnaast aandacht voor het ruimere historische kader - over de generatie van “de babyboomers”, waarvan Marc De Gryze in Lokeren (en Gent) een inspirerende exponent was. “The Sixties aan de Durme. Een boek voor, over en door Marc De Gryze & Co” telt 125 bladzijden op groot formaat, inclusief tientallen foto’s en andersoortige authentieke illustraties. Het is gevat in een harde kartonnen kaft met op de cover een getekend portret van de gehuldigde van de hand van wijlen Frans Van Kerckhove.
“The Sixties aan de Durme” kan worden besteld door vóór 25 januari 17,50 euro te storten, eventueel vermeerderd met 2,50 euro als het boek moet worden opgestuurd, op rekeningnummer BE70 0961 4247 4025 van de Stad Lokeren, met vermelding van uw naam en adres en de mededeling “The Sixties”.
Het boek kan vanaf maandag 4 februari worden afgehaald in het Stadsarchief (Torenstraat 1A, Lokeren; 09/3405061 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Vanaf die datum is deze publicatie daar en ook  in het Stadsmuseum, de Stedelijke Openbare Bibliotheek en het Infopunt Toerisme te koop aan de prijs van 20 euro.

2017

Deze geschiedenis van het ontstaan en de evolutie van de Lokerse Christelijke Volkspartij (CVP) is beperkt tot het partijleven van de jaren 1945-1970.

Het aanvangsjaar 1945 lag (uiteraard) voor de hand. Dat jaar was immers het stichtingsjaar van de nationale CVP. Nog in dat zelfde jaar richtten enkelen ook in Lokeren een afdeling van deze partij op. Maar waarom 1970 als laatste jaar van dit exposé? Twee feiten inspireerden deze keuze. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1970 verloor de Lokerse CVP de volstrekte meerderheid in de gemeenteraad. Na tachtig jaar ononderbroken alleen besturen, ook in de jaren 1947-1970, werd de partij tot coalitievorming gedwongen om verder te kunnen deelnemen aan het beleid.
Uittreksel van het voorwoord door Hilaire Liebaut.
Vluchtroute - Evacuatie van Roeselare in 1917 en 1918
Aimé Van Lent – biografie

2015

't Is niet nodig bescheiden te blijven. Georges Antheunis 80

Uitgave boek onder de redactie van stadsarchivaris Nico Van Campenhout en Kris De Beule

 2013

Inhuldiging Herdenkingsplaat

2012

Een man, zijn vrouw en hun twee zonen. Een collectieve biografie van de familie Pée

Uitgave boek onder de redactie van stadsarchivaris Nico Van Campenhout